Slaapmeters consumenten
Slaapmeters consumenten
10 mei 2021
Kempenhaeghe somnoloog Sebastiaan Overeem vertelde in EditieNL hoe deze apparaten werken en hoe je ze moet gebruiken.
Betrouwbare metingen
"Deze apparaten kijken naar lichaamsbeweging en hartritme om in te schatten in welke slaapfase iemand zich bevindt. Wil je dat echt betrouwbaar doen, dan moet je eigenlijk hersenactiviteit meten", vertelt hij aan EditieNL. “Je kunt beter zelf bijhouden hoe uitgerust je bent, hoe je je voelt, hoe je zelf je slaap hebt ervaren. Dat je dan deze apparatuur ernaast gebruikt om het bij te houden, is prima.” Voor het vaststellen van een slaapstoornis, is onderzoek in een slaapcentrum echt nodig.
Uit de apparaten komt een score die mensen dus met een korreltje zout zouden moeten nemen. Het is geen exacte wetenschap. Intussen lijkt de waarde die mensen aan deze apparaten hechten zelfs een verstoring van de slaap te kunnen geven: orthosomnia. De consument richt zich dan te veel op het behalen van de perfecte slaap, waardoor hij juist slechter gaat slapen.
Nieuwe manieren van meten
Prof. Overeem doet veel onderzoek naar nieuwe manieren van slaap meten. Hij kijkt daarbij ook naar meten in de thuissituatie. De apparaten voor consumenten zijn een basis. Ze hebben echter nog veel verdere verfijning nodig om voor medische toepassingen te kunnen worden gebruikt. Onderzoek daarnaar is onderdeel van e/MITC, het innovatie-partnership uit Eindhoven. Hieraan doen naast Kempenhaeghe ook de TU/e, Philips Maxima Medisch Centrum en het Catherina Ziekenhuis mee.
Bekijk hier het item van EditieNL vanaf 10.10.
Samen kunnen we het verschil maken! Steun het Kempenhaeghe Vriendenfonds doormiddel van een donatie en draag bij aan meer onderzoek!